top of page

Willow Springs western ranch educatieve schooluitstappen

De meesten onder ons kennen cowboys en indianen enkel uit de westernfilms van TV.Met alle nefaste gevolgen van dien....valse voorstellingen, misverstanden, onbegrip.

 

Bij Willow Springs ontwikkelden we daarom een aantal informatieve maar ook ludieke en interactieve formules

om deze misverstanden uit de wereld te helpen.
 

A. Moving west...(geschikt voor 6 – 12 jarigen – duurtijd ½ dag)

 

Wanneer de gasten arriveren aan de way station, verwarmt het kampvuur voor de 'lodge'

(tent stijl 1860) een pot échte 'campcoffee'.

 

 

 

 

 

 

Het kleine grut verzamelt zich aan de tafel onder de luifel en ontmoet de cowboy van dienst, die van wal steekt

met een vraag- en antwoordspel dat de geschiedenis van de 'ontdekking' van Amerika in een notendop herneemt.


Uiteindelijk komt het onderwerp 'cowboys' ter sprake en wordt er uitgeweid over het transporteren,

merken en verzorgen van het vee én de samenstelling en hiërarchie van een ploeg cowboys


Natuurlijk bemerkten onze pioniers in spé reeds de 'koe', die daar netjes braaf staat te wezen en proberen zij deze in verbinding te brengen met de op de tafel uitgespreidde accessoires.

 

Time for action!!! De Willow Springs cowboy leert zijn nieuwe 'crew' hoe ze met de lasso moeten omgaan en laat hen dit uitgebreid oefenen op de aanwezige koe. Hij legt hen tevens uit dat, in een overlevingssituatie, trefzekerheid een 'must' is en laat zijn discipelen hierop uitgebreid oefenen met hoefijzers.

 

 

 

 

 

 

Als klap op de vuurpijl, wordt het kampvuur gloeiend gestookt en gaat het brandmerk erin... enkele minuten later kan onze koe niet meer ontkennen dat ze van ons is!!! Ons brandmerk staat erin!!!!

 

Vervolgens worden de paarden bezocht; de cowboy wandelt met zijn bezoekers tussen de paarden en de ezels op de weide en weidt uit over hun eigenaardigheden en hoe ze dienen benaderd en behandeld te worden.

 

Ondertussen klingelt in de verte een triangel..."grub's ready".Onze bezoekers begeven zich naar het hoofdgebouw en schuiven aan tafel voor een lekker broodje hamburger uit Annie's keuken met een drankje.

 

Ondertussen is ook de cowboy in het hoofdgebouw gearriveerd en hij verrast de winnaar van het lassowerpen en het hoefijzerwerpen met een aandenken aan deze dag in het “wilde westen".

 

 

Opmerking: afhankelijk van het gekozen tijdstip, kan dit bezoek gecombineerd worden met een demonstratie door onze hoefsmid. Uw bezoek bij ons zal dan uiteraard iets langer duren.

 

 

 

 

 

 

B. Getting ready for the life of a cowboy..(geschikt voor leerlingen middelbaar onderwijs – duurtijd ½ dag)

 

Van de meer dan 30.000 cowboys die in de periode 1860 – 1890 (de hoogtijdagen van de drijftochten) actief waren, waren er nogal wat vrij jong; inderdaad, veel pubers zagen het harde zwoegen op de boerderijen niet zitten en verlieten hun thuis om hun geluk als cowboy te gaan zoeken.

 

Zonder enige opleiding of voorkennis, vervoegden zij één of andere ranchcrew. Die 'gelukzoekers' die vandaag via Willow Springs passeren, hebben geluk.In voorbereiding op hun leven als drijver achter een bende halfwilde koeien, krijgen zij een gedegen opleiding.

 

Na een historische introductie bij een heerlijke kop 'campcoffee' aan de 'lodge', leren zij namelijk 'roping' (lassowerpen), 'tomahawk and knife throwing' (tomahawk- en meswerpen), 'archery' (boogschieten),'horseshoe throwing' (hoefijzerwerpen) en 'branding' (brandmerken).

 

 

 

 

 

 

 

Eens zij deze skills onder de knie hebben, kunnen zij met een gerust hart hun 'trek' verder zetten.Willow Springs zet daarbij de 'beste leerling' per categorie extra in de bloemetjes met een aandenken aan zijn/haar deelname.

 

Onze 'cowpunchers' worden echter niet weggestuurd met een lege maag...een echte rundshamburger met een drankje, moet hen helpen bij het afscheid nemen van de beschaving om nieuwe horizonten op te zoeken....

 

Opmerking: afhankelijk van het gekozen tijdstip, kan dit bezoek gecombineerd worden met een demonstratie door onze hoefsmid. Uw bezoek bij ons zal dan uiteraard iets langer duren.

 

 

 

 

 

C. Recovering the herd (geschikt voor leerlingen middelbaar onderwijs – duurtijd 1 dag)

 

Wat ben je ermee dat je kan ropen, mes- en bijlwerpen of boogschieten, wanneer je, na de eerste “stampede” van de kudde halfwilde runderen die je begeleidt, samen met je lotgenoten achterblijft in de wildernis?.... Niks!!! Zijn bovendien de paarden en de huifkar mee ontsnapt, dan is de ramp compleet. Achter elke hoek kan een Native American schuilen die het op je scalp voorzien heeft; rivieren kunnen net iets te breed of te diep zijn, …

 

Gelukkig kan Willow Springs ook hier een mouw aanpassen. Gewapend met kaart en kompas, onder begeleiding van onze eigen scout, vertrekken onze cowboys op trail.

 

Onderweg gaan zij, uiteraard, moeten ontsnappen aan de Native Americans, een “rope” moeten vlechten, een boog moeten maken, hun weg zoeken en, ’s middags zelf boven open vuur soep maken, hun hamburgertje bakken, koffie zetten,….. om, uiteindelijk, hopelijk, terug aan de way station te geraken; zij leren dus de nodige vaardigheden om terug bij hun verdwenen kudde te geraken en hun werk als cowboy verder te zetten. Eén ding stellen ze reeds bij de eerste beproeving vast…zonder samenwerking, geen resultaat.

 

In de way station gaan we, uiteraard, testen of de zelfgemaakte rope effectief koeien vangt en de boog ook nog schiet!!! Zorg er dus voor dat je je “skills” onderweg deftig oefent en zet de beste “roper” of “archer” van je team in!!! Het rapport van onze scout zal uitwijzen welke cowboy de meeste survivalskills heeft; die krijgt dan ook een aandenken.

D. Once upon a time,…before and during a trail drive… (geschikt voor leerlingen middelbaar onderwijs – duurtijd 2 dagen)

 

Net zoals in de “getting ready for the life of a cowboy” formule, zijn de 'groentjes' die vandaag 's namiddags via Willow Springs passeren, zeer ambitieus; zij willen cowboy worden. Daarom krijgen zij dan ook een gedegen opleiding; na een korte historische introductie bij een heerlijke kop 'campcoffee', leren zij namelijk 'roping' (lassowerpen), 'tomahawk and knife throwing' (tomahawk- en meswerpen), 'archery' (boogschieten) en 'horseshoe throwing' (hoefijzerwerpen). Eens zij deze skills onder de knie hebben, kunnen zij met een gerust hart hun 'trek' verder zetten. Willow Springs zet daarbij de 'beste leerling' per categorie extra in de bloemetjes met een aandenken aan zijn/haar deelname.

 

Onze cowboys worden echter niet naar bed gestuurd met een lege maag...een heerlijke barbecue (gemarineerde varkensbrochette, gemarineerd spek, worst, salades, sauzen en brood) moet hen helpen bij het afscheid nemen van de beschaving om nieuwe horizonten op te zoeken..

..

Na een verkwikkende nachtrust en een stevig ontbijt, slaat het noodlot echter toe!!!

 

De kudde is, samen met de paarden en de huifkar, op hol geslagen; dit wordt zoeken, en… te voet!!!. Achter elke hoek kan bovendien een Native American schuilen die het op je scalp voorzien heeft; rivieren kunnen net iets te breed of te diep zijn, …

 

Gelukkig kan Willow Springs ook hierbij helpen. Gewapend met kaart en kompas, onder begeleiding van onze eigen scout, vertrekken onze cowboys op trail.

 

Onderweg gaan zij, uiteraard, moeten ontsnappen aan de Native Americans, een “rope” moeten vlechten, een boog moeten maken, hun weg zoeken en, ’s middags zelf boven open vuur soep maken, hun hamburgertje bakken, koffie zetten,….. om, uiteindelijk, hopelijk, terug aan de way station te geraken; zij leren dus de nodige vaardigheden om terug bij hun verdwenen kudde te geraken en hun werk als cowboy verder te zetten. Samenwerken is hierbij de enige oplossing.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de way station gaan we, uiteraard, testen of de zelfgemaakte rope effectief koeien vangt en de boog ook nog schiet!!! Zorg er dus voor dat je je “skills” onderweg deftig oefent!!! Het rapport van onze scout zal uitwijzen welke cowboy de meeste survivalskills heeft; die krijgt dan ook een aandenken.

bottom of page